Yvonne van Ingen - "Palliatieve zorg en levenseinde"

Yvonne van Ingen - "Palliatieve zorg en levenseinde"

Webinar datum: 
23 Juni 2014

De webseminar is ook via YouTube te bekijken: klik hier

Om deze te bekijken klik je op de Webseminar link hierboven. De webseminar is ditmaal vooraf opgenomen. Vragen van Amazones zijn verzameld in een topic op het forum en verwerkt in de presentatie (worden dus niet los behandeld).

Om de webinar goed te kunnen volgen zet je het geluid van je pc of laptop op maximaal.

Je kunt ook de de uitgeschreven tekst van de webinar lezen.

 

Palliatieve zorg en levenseinde

Palliatieve zorg en levenseinde zijn een onderwerp dat van belang is voor Amazones met uitzaaiingen, maar natuurlijk ook voor anderen, die in hun omgeving te maken hebben met iemand die niet meer beter wordt.

We zijn ons ervan bewust dat het thema "Palliatieve zorg en levenseinde" confronterend kan zijn, maar vinden het belangrijk om ook hieraan aandacht te besteden.

Yvonne van Ingen vertelt ons wat palliatieve zorg inhoudt en wat er allemaal mogelijk is. Wanneer en hoe bespreek je met je arts wat jij wilt als behandeling niet meer wenselijk of mogelijk is? Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? En welke regels en wetten heb je dan mee te maken?

Yvonne van Ingen
Yvonne van Ingen is arts (specialist ouderengeneeskunde), palliatief consulent bij IKNL, SCEN-arts en werkzaam in een hospice. Ook was ze betrokken bij de totstandkoming van de website AlsJeNietMeerBeterWordt. "Als arts consulent en docent geef ik scholing aan zowel professionals als de doelgroep over levenseinde thema’s. Gezamenlijke besluitvorming (=shared decisionmaking), advancecareplanning, kennis over de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO), multidisciplinaire en transmurale samenwerking zijn belangrijke thema’s die bijdragen aan zorgvuldige besluitvorming en goede zorg rond het levenseinde."

Yvonne is actief op Twitter over ouderenzorg en palliatieve-/levenseinde zorg en is deskundige voor omroep Max radio. Namens de KNMG is zij afgevaardigd voor de richtlijncommissie ICD en levenseinde.

Deelnemen
Deze Webseminar is vooraf opgenomen, live deelnemen is daarom niet mogelijk. Wel staat Yvonne open om vragen naar aanleiding van de Webseminar schriftelijk te beantwoorden, vragen kun je sturen naar info@de-amazones.nl (wij sturen ze dan door naar Yvonne).

Deze webinar van Stichting Amazones is mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van het Skanfonds. 

 

Webseminars van Stichting Amazones worden  mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van Stichting Pink Ribbon.

Hoewel ik hoop dit nog lang uit te kunnen stellen met Cajo, wil ik jullie bedanken voor de duidelijkheid in diverse stadia waar je tegen aan gaat lopen. Er is mij veel duidelijk geworden. Dank!!!

Bedankt voor alle informatie. Ik vond de webinar erg leerzaam, al zag ik er van tevoren toch een beetje tegenop om te gaan kijken.

Sommige dingen wist ik niet, zoals wat er in je lichaam gebeurt als je komt te overlijden. Of dat palliatieve sedatie niet met morfine wordt gedaan, maar met andere middelen.

Ook de procedure over euthenasie is me nu een stuk duidelijker. Wat een stukje rust geeft is dat nadenken over en bespreekbaar maken van euthenasie met je arts niet perse hoeft te betekenen dat het gelijk al vast ligt. Dat je daar nog van kunt afwijken, mocht je dat tegen die tijd willen. Want inderdaad als je er voor staat voor je overlijden, is het waarschijnlijk toch anders dan wat je er eerder in je hoofd over hebt bedacht. 

Na deze informatie ga ik toch proberen me meer voor te bereiden, zodat ik niet als een verschrikt konijntje in de koplampen zit te koekeloeren. Dat is niet wat ik wil. 

Nogmaals bedankt! En fijn dat de webinar blijft staan, zodat je het als je het nodig hebt het nog eens rustig kunt bekijken.

 

p.s. Nog even een pratkische opmerking over de webinar zelf. De links op de laatste twee pagina's zijn niet te kopieren en dat zou juist wel handig zijn lijkt me.

Heb zojuist de hele presentatie bekeken en vond het erg goed. Fijn deze openheid. Je hoort wel de verhalen van mensen die behandelingen ondergaan maar wanneer het laatste stukje van het traject is aangebroken wordt het stil. Bedankt voor alle info!

Ik heb gisteravond gefascineerd zitten luisteren en kijken: complimenten voor alle informatie die op deze manier gegeven wordt. En petje af dat jullie dit zo eerlijk en open op De Amazones zetten.

Ik hoop dat dit veel mensen kan helpen om de keuze te maken die het best bij hen past.

 

Uitleg Webseminars

Hoe ziet de webinar eruit?
De webinar bestaat uit een presentatie met powerpoint slides door een spreker. Deze Webseminar is vooraf opgenomen, vragen zijn vooraf verzameld in een topic op het forum en zoveel mogelijk verwerkt in de presentatie. Deze Webseminar wordt op de website geplaatst zodat iedereen deze op elk gewenst moment kan terugkijken.

Deelnemen aan de webinar
Deze webinar  is vooraf opgenomen en er kan daarom niet live worden deelgenomen. 

Vragen aan de expert
Yvonne is bereid om vragen naar aanleiding van de Webseminar schriftelijk te beantwoorden. Je kunt ze hier stellen, of een email sturen naar info@de-amazones.nl en wij zorgen dat je vraag wordt doorgestuurd naar Yvonne en vervolgens met antwoord erbij hier op deze pagina wordt geplaatst.

Beeld en geluid
Je kunt hier checken of de mediaplayer op jouw pc / laptop geschikt  is voor het bekijken van de webinar. Je hoeft maar over 1 van de 3 vermelde mediaplayers te beschikken en kunt ze via de link downloaden.
De webinars maken gebruik van geintegreerde VOIP (dezelfde technologie als bijvoorbeeld Skype) voor het geluid. Zorg er daarom voor dat het geluid van je pc / laptop op maximaal volume staat! 

Mobiele apparaten
De webinars maken gebruik van WebEx. Deze technologie ondersteunt momenteel nog geen mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones. Bekijk de Webseminar dus in vanaf je pc of laptop.

Technische vragen
Mocht je technische vragen hebben, dan kun je deze hier stellen (maak dan alsjeblieft een moderator erop attent dat er een nieuwe vraag staat), of door een email te sturen naar info@de-amazones.nl.

Kennisgevingen
De webinars en opnamen hiervan, inclusief vragen en antwoorden, blijven eigendom van Stichting Amazones. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming vooraf van het Stichtingsbestuur elders te plaatsen dan wel te vermenigvuldigen. Toestemming kan per email worden aangevraagd bij het bestuur van Stichting Amazones via info@de-amazones.nl

Vragen? 
Stuur een email naar info@de-amazones.nl of stel ze hier.